Harde houtsoorten en brandhout

Kiest u voor brandhout dan is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen harde en zachte houtsoorten. In dit artikel gaan wij in op onderwerpen als: Wat is hardhout, welke voordelen heeft het ten opzichte van zachthout en welke soorten hardhout zijn er voor de haarden en kachels?


HET VERSCHIL TUSSEN ZACHTHOUT EN HARDHOUT

Zachthout en hardhout komen allebei van bomen, maar zijn toch totaal verschillend. Het verschil zit niet alleen in de hardheid van het hout. Het verschil zit in de herkomst van de houtsoorten.

Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen. Dit betekent dat de zaadjes worden bedekt door een vrucht. Bij zachthout ligt dat toch net wat anders. Zachthout is afkomstig van bomen die naaktzadig zijn. Dit betekent dat de zaadjes die op de grond zijn gevallen, niet beschermd worden door een vrucht. Dit zijn bijvoorbeeld beukenbomen, eikenbomen en essenbomen.


KENMERKEN HARD EN ZACHTHOUT

In één overzicht de kenmerken op een rij:

Kenmerken      Zacht hout      Hard hout
Soorten hout      berken, elzen      beuken, essen, eiken
Geschiktheid kachel      kleine tot middelgrote kachels      grote kachels
Brandduur      1 tot 1,5 uur per blok      1,5 tot 2 uur per blokDE VOORDELEN VAN HARDHOUT

Hardhout heeft verschillende voordelen ten opzichte van zachthout. De diverse pluspunten van het hardhout worden toegelicht.

Hardhout brandt langer dan zachthout

Bomen van hardhout groeien langzamer dan bomen van zachthout. Het hout van de bedektzadige bomen heeft hierdoor een hele andere structuur, dan het hout van naaktzadige bomen. Hardhout heeft een veel compactere structuur. Hierdoor brandt dit hout veel langer en verwarmt het alle hoekjes en gaten in hele grote ruimtes.

Hardhout is duurzamer dan zachthout

Doordat zachthout sneller opbrandt dan hardhout, is hardhout vele malen duurzamer dan zachthout. De brandduur van hardhout ligt iets hoger dan de brandduur van zachthout. Hardhout brandt ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.


WAARVOOR IS HARDHOUT GESCHIKT?

Het harde brandhout is uitermate geschikt voor grotere houtkachels of haarden. Daarbij is hardhout is ook erg erg goed te gebruiken voor mensen die groot wonen. Hardhout is namelijk perfect brandhout om grote ruimtes te verwarmen.


HARDE HOUTSOORTEN VOOR IN UW OPEN HAARD?

Wilt u lang gebruik maken van één blok hout en een grote warmte verwarmen? Dan zijn er drie soorten hardhout waaruit u kunt kiezen: beukenhout, essenhout en eikenhout. Deze drie houtsoorten kenmerken zich door een levendig en prachtig vlammenspel en een overheerlijke geur. In het assortiment van 123hout.be vindt u deze houtsoorten die u bestelt op pallets of in netzakken.

Direct bestellen >


KIEST U VOOR 123HOUT.BE?

Webshop Keurmerk
Onze (1000+) klanten beoordelen onze service gemiddeld met een 8.6 via Trustpilot.
Levering in heel België.
 Op een werkdag voor 14:00 besteld, binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd
 Gegarandeerd ovengedroogd hout


CONTACT

In het assortiment van 123hout.be vindt u deze houtsoorten die u bestelt op pallets of in netzakken. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op.